55-годишен мъж е загинал при днешния взрив в оръжейния завод Арсенал,

...
55-годишен мъж е загинал при днешния взрив в оръжейния завод Арсенал,
Коментари Харесай

Има опасност от нов взрив в Арсенал. Загинал е мъж, две жени са под отломките

55-годишен мъж е умрял при днешния гърмеж в оръжейния цех " Арсенал ", а две дами на 53 и 43-годишна възраст са в неопределеност, евентуално затрупани под отломките на опустошения завод. По случая е формирано е неотложно досъдебно произвеждане. Разпоредено е да се разпита началника на промяната, като към този момент не са почнали мероприятия по почистване, тъй като съществува заплаха от нови гърмежи. Това стана ясно от брифинг на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов и окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов в Казанлък.

Цехът, в който е станало възпламеняване и експлозия, е опустошен, останали са единствено стени и всичко останало е руини, стъклата на прилежащите здания са изпочупени, допълни Деянов.

Към завода пътува група сапьори от Специализирания отряд за битка с тероризма, с цел да подкрепи избавителните екипи на място, които се пробват да разчистят мястото на детонацията. Екипът на СОБТ ще обезопаси периметъра и ще управлява интервенцията по почистване на останките и търсене на изчезналите.

Инцидентът е станал към 11.06 часа през днешния ден. Сигналът на тел. 112 е подаде в 11.13 часа на тел. При случая тялото на единия от тримата намиращи се в цеха - 55 годишен мъж - е изхвърлено от взривната вълна и той е умрял на място.

Още една жена 43 е превозена в болница с черепно-мозъчна контузия, намирала се е наоколо до завод 150 на цех №4, където е станал гърмежът. " Доколкото съумях да схвана, не става дума за бойни субстанции, а произведения, свързани със звуково светлинен резултат - фойерверки и сигнални ракети ", сподели Деянов.



Според него на този стадий не може да се каже каква е повода за гърмежа, само че евентуално става дума за нарушение на софтуерните правила. " В случая няма по какъв начин да кажем кои правила са нарушени, инструктаж е изработен сутринта в 7.40 ч. Независимо, че е осъществена инспекция от прокуратурата в Стара Загора преди две години, ще бъде назначена нова инспекция с присъединяване на всички институции, които имат отношение към сходен вид активност, които са свързани с избран риск. Засега няма учредения за прекъсване на работата на " Арсенал ".

Законовият период за осъществяване на следствието е два месеца, само че следва да се назначат доста експертизи и срокът ще продължен, сподели окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Разследването ще бъде извършено от Националната следствена работа със глоба на основния прокурор. Колегите са на място, употребяват най-съвременна техника, включително и дрон. Образувано е произвеждане по член 23 алинея 1 от Наказателен кодекс за трудова акцидент със смъртен резултат. Близките за потърпевшите са известени, те са от Казанлък и покрайнините.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР